Donald Tusk

Hvem er Donald Tusk?

0 kommentarer
 
 

Mandag 1. desember hadde polske Donald Tusk sin første arbeidsdag som president for Det europeiske råd. Han blir med det første østeuropeer i en av EUs viktigste stillinger. Men hvem er han, og hva skal han gjøre?

Tusk ble født i 1957 i den polske byen Gdansk. Han tilhører den lille vestslavisk minoritetsgruppen kasjubere, som holder til i området Pommern, nord i Polen. Etter å ha fullført historiestudier ved universitetet i hjembyen i 1980, ble han en medlem i fagforbundet Solidaritet, som spilte en avgjørende rolle i kommunismens fall i Polen.

Tre partier på ti år
Hans politiske karriere startet for alvor da demokratisering av Polen tok fart på begynnelsen av 90-tallet, da Tusk var med på å etablere det liberale partiet Kongres Liberalno-Demokratyczny (KLD). I 1991 ble han valgt inn i Sjem, underhuset i det polske parlamentet.

To år senere gikk KLD på et valgnederlag og havnet under sperregrensen. Det førte til at de slo seg sammen med Unia Demokratyczna og dannet Unia Wolnośc, Frihetsunionen. Tusk ble nestleder i det nye partiet og ble på nytt valgt inn i underhuset i 1997.

Etter interne stridigheter forlot han Frihetsunionen i 2001 og dannet Platforma Obywatelska, Borgerplattformen, et kristendemokratisk og liberal-konservativt parti.

Allerede samme år s gjorde Borgerplattformen et brakvalg. Partiet ble nest størst i parlamentet.

En ledestjerne i EU
I 2007 ble Tusk valgt til statsminister. Han hadde også stilt som kandidat to år tidligere, men tapte da på målstreken. Hans etniske bakgrunn som kasjuber ble flittig brukt mot ham i valgkampene.

Som statsminister har Tusk fått mye ros for måten han ledet Polen gjennom finanskrisen. Som eneneste EU-medlemsland har de unngått resesjon. Polen har blitt et lyspunkt for et EU som har måttet tåle mye kritikk de seneste årene, og Donald Tusk er gitt en stor del av æren for dette.

Den solide jobben gjorde at han ble gjenvalgt i 2011. Det har ingen andre polske statsministere blitt etter kommunismen falt.

Men nå er det nye utfordringer som står for tur.

President for Det europeiske råd
30. august ble Tusk enstemmig valgt til å ta over for belgieren Herman Van Rompuy som president for Det europeiske råd. Dette en av de høyeste stillingen man kan ha i EU, og blir ofte referert til som EU-presidenten. Nok en seier for Tusk og Polen.

Det europeiske råd består av stats- og regjeringsledere fra EUs 28 medlemsland. De møtes minst to ganger i halvåret, og ellers ved behov. På møtene diskuteres EUs viktigste politiske saker og unionens strategier og handlingsplaner blir vedtatt. Disse møtene vil nå bli ledet av Tusk.

Han har ansvaret for å koordinere møtene, skape konsensus blant medlemmene og rapportere til Europaparlamentet. Han vil også representere unionen utad, så lenge dette ikke kolliderer med oppgavene til Federica Mogherini, som er EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk.

Tusks viktigste oppgave blir å styre unionen mot økonomisk stabilitet og høyere vekst, slik han lyktes med i sitt hjemland.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *