– Politikkens mål må være at alle skal få det bedre

0 kommentarer
 
 

Hva tenker lederen av Norges største ungdomsparti om europeisk samarbeid?

I vår ungdomspolitkerserie har vi fått vite hva lederne av Unge VenstreFpUSosialistisk Ungdom og Grønn Ungdom mener om EU, Europa og fremtidens europeiske samarbeid.

Nå har turen kommet til AUF-leder Mani Hussaini.

Hva mener du er de største utfordringene Europa står ovenfor i tiden som kommer og hvordan kan dette løses på best mulig vis?

– Europa står overfor flere store utfordringer, og de er på mange måter også sammenhengende. De tre aller største slik jeg ser det er arbeidsløsheten, økende forskjeller mellom de som har mest og de som har minst og fremmedfrykten og nasjonalismens fremmarsj. Disse er tett knyttet opp mot hverandre, den ene avler den andre, og sammen danner de en ond sirkel.

Samtidig ser vi i flere land at det er partier som spiller aktivt på denne bekymringsfulle utviklingen uten å ha de riktige løsningene på utfordringene. Det er for eksempel ingen av de høyrepopulistiske partiene som kan slå seg på brystet over en stolt historie med å skape jobber. Det Europa trenger er et økt samarbeid mot de destruktive kreftene i samfunnet, og politikere i EU som bruker mindre tid på ubetydelige direktiver og mer tid på å skape nye arbeidsplasser.

Hvis du kunne endret en ting med dagens EU, hva ville det vært? 

– For det første ville jeg hatt mindre byråkrati og filledirektiver ned på detaljnivå. Politikkens mål må være at alle skal få det bedre. Derfor ville jeg også endret på den utbredte privatiseringen og kommersialiseringen EU står for, og som vi selv har fått kjenne på kroppen, blant annet ved det som har skjedd med posttjenestene våre.

Hvordan tror du Europa ville sett ut i dag dersom EU ikke hadde blitt etablert? 

– Jeg tror definitivt Europa som helhet hadde vært betydelig mer urolig over en kontinuerlig periode dersom EU ikke hadde blitt etablert. Det kunne vært et kontinent med fortsatt stor konflikt mellom de store landene, men unionen har bidratt til fred og stabilitet på det nivået. EU som fredsprosjekt har på mange måter vært en suksesshistorie, og jeg skulle ønske at det kunne være hovedmålet også fremover, i et Europa hvor vi igjen ser en økende urolighet.

Hvordan tror du Europa ser ut i 2030?

– På den ene siden ser det ikke så lyst ut for det europeiske samarbeidet. Flere land vurderer å bryte ut av EU for å beskytte egne nasjonale interesser, og det kan rokke ytterligere ved stabiliteten på kontinentet. Samtidig har jeg tro på at Europa kommer til å klare seg gjennom urolige tider ved å ha en form for felles samarbeid, uavhengig av de formelle avtalene landene har mellom hverandre. Heldigvis gir valgene i Nederland og Frankrike håp om at den proteksjonistiske og nasjonalistiske bølgen ikke er så kraftig som først fryktet.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *