Berlinmuren – fra start til fall

2 kommentarer
 
 

Den forhatte Berlinmuren var det fremste symbolet på delingen av Europa under den kalde krigen. Den skilte det lukkede øst fra det fri vest i 28 år.

1961: Bygging starter

Fra 1949 til august 1961 hadde to og en halv millioner mennesker flyktet fra øst til vest. Dette var katastrofalt for den allerede dårlige økonomien i det kommunistiske Øst-Tyskland. De måtte gjøre noe for å stanse masseflukten.

13. august 1961 ble Berlin delt med piggtråd. To dager senere var politi og ingeniører fra militæret i gang med å bygge et permanent hinder. Det endelige resultatet ble en 45,1 kilometer lang fysisk sperre mellom det frie Vest-Berlin og det lukkede Øst-Berlin.

Amerikanske stridsvogner på den Vest-Tyske siden av grenseovergangen Checkpoint Charlie høsten 1961, året Berlin ble fysisk delt. Spenning var høy ved grenseovergangen denne høsten.

Amerikanske stridsvogner på den Vest-Tyske siden av grenseovergangen Checkpoint Charlie høsten 1961, året Berlin ble fysisk delt. Spenning var høy ved grenseovergangen denne høsten.

«Ich bin ein Berliner»

26. juni 1963, litt under to år etter arbeidet med Berlinmuren hadde startet, var den amerikanske presidenten John F. Kennedy i Vest-Berlin. 120.000 tilskuere hadde samlet seg på plassen foran rådhuset for å høre presidentens tale. Til vill jubel sa han på sin sedvanlige Boston-dialekt «Ich bin ein Berliner». De fire ordene ble gjentatt to ganger og er i dag et av verdens mest kjente sitater.

Med dette mente Kennedy at han sto sammen med berlinere i deres kamp for demokratiet og mot undertrykkelse. Berlin skulle ikke stå alene.

Bare fem måneder etter Kennedy hadde holdt den ikoniske talen ble han skutt og drept. Plassen foran rådhuset ble da omdøpt til John-F.-Kennedy-Platz.

John F. Kennedy besøker Berlin sommeren 1963.

John F. Kennedy besøker Berlin sommeren 1963.

Firemaktsavtalen

3. juni 1972 kom Frankrike, Storbritannia, USA og Russland, som kontrollerte hver sin sone i Berlin, til enighet om Firemaktsavtalen. Avtalen gjorde det lettere for familier fra begge sider av den delte byen å besøke hverandre, noe som hadde vært spesielt vanskelig for befolkningen i øst.

Samtidig inngikk Øst- og Vest-Tyskland en traktat som er kjent som Grunnavtalen. Grunnavtalen førte til opprettelsen av stående representasjon, en mild form for diplomatisk forbindelse. Det gjorde også at de ble anerkjent av det internasjonale samfunnet og medlemmer av FN.

Avtalene var de første av en rekke som bedret det kjølige forholdet mellom øst og vest, og var med det en viktig faktor i prosessen som førte til Tysklands gjenforening.

Stasi

Ministerium für Staatssicherheit, forkortet til Stasi, var den østtyske etterretningstjenesten. Deres primæroppgave var å undertrykke og kontrollere landets borgere.

På det beryktede Stasi-fengslet Berlin-Hohenschönhausen ble politiske fanger og mennesker som forsøkte å flykte til det frie vest holdt fanget og torturert. I dag er fengslet omgjort til museum.

I 1989, året muren falt, hadde Stasi 91.000 fulltidsansatte. I tillegg var det 181.000 uoffisielle medarbeidere og informatører. Det utgjorde ca én av 63 østtyskere.

«Tear down this wall!»

12. juni 1987 var det president Ronald Reagan sin tur til å besøke Vest-Berlin. På Brandenburger Tor sa han under sin tale de nå kjente ordene: «Mr. Gorbachev, open this gate. Mr. Gorbachev, tear down this wall!»

Talen var en oppfordring til Sovjetunionens president Mikhail Gorbachev om å rive Berlinmuren og å gi folket i Øst-Europa frihet. Om Reagans tale hadde noen reell betydning er usikkert, men litt under to og et halvt år senere var muren historie, og Øst-Europa fikk sin frihet.

I 1987 var det Ronald Regans tur til å besøke Berlin,

I 1987 var det Ronald Regans tur til å besøke Berlin,

Muren rives!

Natten mellom torsdag 9. og fredag 10. november 1989 kunne ikke østberlinere lenger holdes tilbake. Muren som hadde skilt øst og vest siden 1961, og som var et av de sterkeste symbolene på et delt Europa, stod for fall.

Det er nå 28 år siden folket sa nei til diktatur og undertrykkelse, og ja til frihet og demokrati. Berlinmurens fall var det første store skrittet mot et samlet Europa.

Etter 28 med adskillelse kan tyskere igjen bevege seg fra øst til vest.

Etter 28 med adskillelse kan tyskere igjen bevege seg fra øst til vest.


2 kommentarer

  • Gard Jørgensen sier:

    Dette er den beste siden jeg noen gang har lest om Berlinmuren. Det var også en del nytt gjemt inn i denne teksten, har aldri lest om Stasi før, og langt mindre hørt om fengselet deres i Berlin. Skal selv på klassetur til Berlin nå om to måneder og gleder meg skikkelig, og all denne informasjonen er jo veldig grei som litt bakgrunnsinformasjon til en slik tur.

  • Camilla sier:

    Skal ha en engelsk presentasjon om Berlinmuren, tuuuusen takk!! Mye enklere å samle inn informasjon når det ikke er mange detaljer å forholde seg til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *