En rundtur i Nord-Italia

Foto: Marit Myhre

iEuropa i Italia

Jeg har sammen med studiet mitt vært på tur til Bologna for å sjekke utvekslingsmulighetene i Italia. Som student på kultur og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo kan vi nemlig velge frie emner et semester på tredjeåret. I løpet av reisen tok vi også dagsturer til Firenze og Venezia. Disse byene bærer på mange skatter, og jeg ønsker å dele noen historiske høydepunkt.

Det spesielle undervisningsbordet

På et av Italias eldste universitet finner man et rom utenom det vanlige. Anatomiteatret ved det tidligere Universitetet i Bologna, en del av Archiginnasio-palasset, ble brukt til anatomi-undervisning for studenter ved medisinstudiet. I 1803 ble universitetet flyttet til Palazzo Poggi. Marmorbordet hvor de vitenskapelige disseksjonene ble utført står fremvist i midten av rommet, og studenter fulgte med fra tribunen. Denne versjonen av Anatomiteatret (det fantes tidligere et mindre teater ved en annen lokasjon) ble konstruert i 1637, etter designet til Antonio Levanti, som fra 1647 til 1649 fullførte rommet i treverk.

Foto: Marit Myhre.

Flere modifiseringer preget teatret i de følgende årene, men ikke før 1733-1736 sto rommet ferdig. Silvestro Giannotti skar ut statuer av den tids vise leger som i dag pryder treveggene, blant andre Hippokrates og Galenus. Gasparo Tagliacozzi finner man også på veggen, avbildet med en nese i hånden – han var nemlig den første til å prøve ut rekonstruerende plastisk kirurgi. Du kan fortsatt se undervisningsrommet ved Archiginnasio-palasset, hvor også det kommunale Archiginnasio-biblioteket og Santa Maria dei Bulgari-kirken finner sted. De to sistnevnte må man betale ekstra for å besøke.

Klassen dro på en guidet tur gjennom palasset, og fikk høre at våpenskjoldene som dekorerte veggene i resten av bygningen var utsmykket av tidligere elever, ofte ledere av studentorganisasjoner. Det var dessuten et par utstillinger i fløyene, hvor mye av informasjonen kun kom på italiensk eller latin. Det er likevel et kulturelt viktig sted for Bologna og absolutt verdt et besøk!



Ikoniske dufter i århundrer

I Firenze finnes det som ofte beskrives som «verdens eldste apotek». De dominikanske munkene Fra Sisto Fiorentino og Fra Ristoro da Campi tegnet og grunnla den gotiske kirken Santa Maria Novella i 1221. De ønsket å lage salver og pomader av medisinske og aromatiske urter som de dyrket i klosterhagen. Først og fremst var de til bruk på klosterets sykestue, men i 1612 kunne også mannen i gata få komme og kjøpe godene. Siden den gang har sortimentet utviklet seg, og mange århundrer senere tilbyr de fortsatt kosmetikk, dufter og helseprodukter til besøkende i klosteret like ved kirken.

Det første som møtte oss ved inngangen til klosteret var en vakt, store blomsterdekorasjoner og vakre skulpturer. Man kunne ikke la være å kjenne den aromatiske duften som ga forsmak på parfymer, såper og duftlys man fant lenger inn i klosteret. Taket var preget av pene malerier og veggene var fylt av historie og luksus. Serviceinnstilte ansatte besvarte alle spørsmål og visste hva de snakket om. Selv fikk jeg hjelp til å finne en nydelig parfyme med hint av solbær og ull. Til tross for at den kostet litt er det en opplevelse (og suvenir) jeg verdsetter.

Foto: Marit Myhre




Det Venetianske karnevalet

Besøker du denne byen på riktig tidspunkt, kommer du til å se mye gøy. En av Venezias tilbakevendte tradisjoner er nemlig Carnival – det startet på 1000-tallet, tok en pause etter første verdenskrig (da makten var hos fascistene), og kom tilbake på 1980-tallet. Opprinnelig oppsto det som en feiring siste dag før fasten, hvor man ikke lenger var bundet av samfunnets sosiale normer, men kunne omgås på tvers av klasser og status.

Gjennom de to første ukene i februar kler byens innbyggere seg opp i tematiske antrekk, gjerne matchende i par. Markusplassen fylles opp av turister fra hele verden som ønsker å få et innblikk. Ser du et kostyme du liker, kan du overøse det med konfetti – og derfor er gatene fulle av små, fargerike papirbiter på denne tiden av året. Det selges dessuten karnevalsmasker ved cirka alle suvenirsjapper i byen – så du også kan være med på festen!

Foto: Marit Myhre

Venezia var en dagstur jeg og tre venninner tok på en av dagene uten opplegg med resten av studiet. Karnevalet var gøy på nært hold, hvor de utkledde levde seg inn i rollene sine og gikk tett på turistene. Til tider gikk vi nesten på rekke gjennom gatene fordi det var så folksomt, men de utrolig hyggelige gatene var jo sightseeing i seg selv. Hele gjengen var enige om at denne byen var større enn vi hadde sett for oss, og ble positivt overrasket. Etter mange

inntrykk måtte vi sette oss ned på en café etter hvert, men jeg kan anbefale videre å velge en café som ikke ligger så tett på Markusplassen – de har en tendens til å være litt dyre.

Marit Myhre

Marit Myhre studerer andreåret på bachelorgraden Kultur og Kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, men er fra Trondheim. Hun har bakgrunn som blant annet presse- og informasjonssoldat hos Forsvaret, og fotograf hos Norsk Skolefoto.

Marit trives med nye opplevelser og reise, og skal på utveksling i Milano til høsten.

Forrige
Forrige

På jakt etter solen i Barcelona

Neste
Neste

Hvor blir det av EØS-midlene?